BESLENME VE MEME KANSERİ

Son zamanlarda yapılan bazı çalışmalar, meme kanserinin önlenmesi için diyet ve fiziksel aktivitenin değiştirilebilir risk faktörleri arasında olduğunu ve obezitenin meme kanseri riskini arttırdığını göstermektedir. Obesite postmenopozal kadınlarda seks hormon bağlayıcı globulin (SHGB) düzeyleri azalmakta, bu durumda serbest östrojen düzeylerinin artmasına ve meme kanseri riskine neden olmaktadır.

Karbonhidratlar

Karbonhidratların alınması, insülin salgılanmasına neden olmakta; insülin benzeri büyüme faktörü (IGF) ve östrojenin faaliyetini etkilemektedir. Birçok çalışma, yüksek IGF düzeyinin, premenopozal meme kanseri riskini arttırdığını göstermiştir. Yapılan bazı çalışmalar, yüksek glisemik indeksin meme kanseri riskini arttırdığını göstermektedir. Bu nedenle beslenmenizde tam buğday ekmek, tam buğday makarna, bulgur, yulaf, kurubaklagil gibi tam tahıl ağrılıklı, düşük glisemik indeksli karbonhidratları tüketmeye özen gösterin.

Proteinler

Proteinler bitkisel ve hayvansal olmak üzere iki gruba ayrılırlar. Yapılan çalışmalar ise meme kanserinin hayvansal protein tüketimiyle ilgili olduğunu göstermektedir. Özellikle işlenmiş ve kızartılmış kırmızı et tüketiminin riski arttırdığı bilinmektedir. Bu nedenle kırmızı et yerine tavuk, balık, hindi eti tüketilmeli ve kızartma yerine ızgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

Yağlar

Diyette alınan yağ miktarı arttıkça meme kanseri riski artmaktadır. Ancak yapılan bazı çalışmalar Omega-3 yağ asitlerinin meme kanseri riskini azalttığını göstermektedir. Özellikle yağlı balıklarda bulunan eikosopentanoik asit (EPA) ve dokosahegzanoik (DHA) asit gibi Omega-3 içeren uzun zincirli yağ asitlerinin meme kanseri riskini azalttığı belirtilmektedir. Bu nedenle haftada 2 gün ızgara balık tüketmeye özen gösterin.

Meyveler – Sebzeler

Meyve ve sebzeler beslenmede ki önemli vitamin, mineral, lif ve antioksidan kaynaklarıdır. Yapılan çalışmalar meyve ve sebze tüketiminin meme kanseri riskini azalttığını göstermektedir. Kanserden koruyucu bir diyette her gün en az 2 porsiyon meyve ve en az 3 porsiyon sebze olmalıdır. Özellikle mevsimine uygun sebze ve meyve seçimi kanserden korunmak için önemlidir. Meyvelerin şeker oranı yüksek olduğundan porsiyon miktarına dikkat edilmesi gerekir. Örneğin; Elmanın 1 küçük boyu, ayvanın ise 1/4 orta boyu, 1 porsiyon meyve anlamına gelir.

Sonuç olarak; kadınlarda beden kütle indeksi (BKİ) arttıkça meme kanseri riski de artmaktadır.  Bu nedenle ideal kilonuzu korumak, düzenli fiziksel aktivite yapmak, diğer kanserlerde olduğu gibi meme kanserinde de yeterli ve dengeli beslenmek vücudun toparlanması ve iyileşmesi için çok önemlidir.

                                                                                                                                            

Son Güncelleme Tarihi 06 Ocak 2016 Editör Admin Ceyhun Taş - 0541 809 1296

ONLINE RANDEVU

Online Randevu KENDİM RANDEVUALMAK İSTİYORUM

Buradan randevunuzu tarih ve uzmanınızı seçerek 7/24 planlayabilirsiniz.

Online Randevu BENİ ARAMANIZI İSTİYORUM

Randevu formunu doldurun, Çağrı merkezimiz sizi arasın. Randevunuzu bizimle planlayın.