print

Kalça Eklemi Kireçlenmesi Ve Kalça Protezi Ameliyatı Nedir ?

15 Ekim 2021 Cuma | Sağlıklı Yaşam
Kalça Eklemi Kireçlenmesi Ve Kalça Protezi Ameliyatı Nedir ?

Kalça Protezi

Kalça Eklemi Kireçlenmesi Ve Kalça Protezi Ameliyatı Nedir ? 


Ne zaman gereklidir, ameliyat süreci nasıldır ?

Kırıklar, kıkırdak yaralanmaları, kireçlenme  ve romatizmal hastalıklar sonucu eklemlerimiz görev yapamaz duruma gelir. Günlük yaşamımızı ağrısız ve sınırlama olmadan sürdürebilmemiz amacı ile bozulan eklemlerimizin yerine yapay eklem ameliyatları uygulanmaktadır. 

Artroplasti (yapay eklem-protez) ameliyatları  yaygın bir şekilde uygulanmaktadır. En sık; kalça, diz ve omuz eklemi protez ameliyatları yapılmaktadır. 
Kalça protezi ameliyatı nasıl bir ameliyattır, ne kadar ağrı çekilir, ne zaman yürümeye başlanır gibi sık sorulan sorulara cevap bulmak amacıyla konuyu inceleyeceğiz

Kalça protez ameliyatı ne zaman gerekli ?

Hastanın; uygulanan ilaç ve fizik tedavisine rağmen ortadan kalkmayan ağrısı vardır.Günlük yaşamı olumsuz etkilenmiştir. Eskisi kadar rahat yürüyememeye, oturduğu yerden kalkmakta zorlanmaya başlamıştır. 

Ancak bu şikayetlere ilave olarak, eklemi koruyacak tedavi yöntemleri  ile onarılamaz derecede eklemin bozulmuş olduğunun gösterilmesi gereklidir.

Kalça eklemi bozulmuş her hasta protez ameliyatı olabilir mi ?

Genel sağlık durumu ameliyata izin veriyorsa ameliyat yapılabilir. Genel sağlık durumu ile ilgili problemleri, tedavi ile düzelebilirse, ameliyat bu tedavi sonrasına ertelenir. Protez ameliyatlarının en önemli risklerinden biri enfeksiyondur. Vücudunda veya ameliyat olacağı eklem bölgesinde enfeksiyona yol açma riski olan hastalarda protez ameliyatı yapılmaz. Enfeksiyon riski değerlendirilip yol açacağı sonuçlar hakkında bilgi verilerek ne yapılması gerektiğine karar verilir. 


Ameliyat kararı verilen hasta ameliyata nasıl hazırlanır ?  

Ameliyat yapılacak kalça eklemi, ameliyat hazırlığı amacıyla röntgen filmleri çekilerek teknik detayları hazırlanır. Akciğer grafisi ve EKG çekilir, laboratuvar incelemeleri yapılır. Geçirdiği hastalıklar ve kullandığı ilaçlar belirlenir. Dahiliye muayenesi ile muhtemel riskler belirlenir. Gerekli görülürse kardioloji, nöroloji, göğüs hastalıkları uzmanı ve diğer muayeneleri yapılır. Kan tablosuna göre ameliyat esnasında veya ameliyat sonrasında kan verilmesi gerekebileceği belirlenerek yeterli miktarda eritrosit suspansiyonu (kan) hazırlanır. 

Aspirin, coumadin, plavix gibi kan sulandırıcı ilaçları kullanan hastaların, ameliyat öncesi 5-7 gün kadar bu ilaçları kullanmaması sağlanır. Ameliyat esnasında kontrolsüz kanamaya yol açabilecek bu ilaçların yerine, kanamaya yol açması durumunda kontrolü olan kan sulandırıcıları kullanılır. 

 

ONLINE APPOINTMENT

Online Randevu I WANT TO GETONLINE APPOINTMENT

Buradan randevunuzu tarih ve uzmanınızı seçerek 7/24 planlayabilirsiniz.

Online Randevu I WOULD LIKE YOU TO CALL ME

Randevu formunu doldurun, Çağrı merkezimiz sizi arasın. Randevunuzu bizimle planlayın.