print

Meme Kanseri

4 Ocak 2022 Salı | Sağlıklı Yaşam
Meme Kanseri

Meme Kanseri

Meme kadın bedeninin önemli bir parçası olup cinselliği ve annelik duygularını ifade etmektedir. Memede görülen kitlelerin çok büyük bir kısmı iyi huylu olmakla birlikte ileride kansere dönüşme riski nedeniyle ciddiye alınmalıdır. Çağımızın korkulu rüyası olan meme kanseri, her sekiz kadından birini yaşamının herhangi bir döneminde yakalamaktadır. Geç kalındığında ölümcül sonuçlara neden olabilecek bir hastalık olan meme kanseri, erken tanı konulduğunda tamamen tedavi edilebilmektedir. Erken tanı hayat kurtarıcı olduğu gibi aynı zamanda yaşam kalitesini de arttırır.
 

Belirtileri nelerdir?

En sık şikâyet memede ele gelen kitle olup bu belirtiye ek olarak; meme başından kanlı akıntı, iki meme arası boyut farkı, meme cildinde çöküntü, ödem, kızarıklık, yara veya genişlemiş damarlar, koltuk altında ele gelen kitle, memede ağrı veya dokunmayla hassasiyet gözlenebilir.
 

Tanısı nasıl konur?

Hastalar öykü, fizik muayene, görüntüleme yöntemleri ve şüpheli kitlelere biyopsi yapılarak tanı almaktadır.
 

Nedenleri nelerdir?

Kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir; fakat etkili olabilecek bazı çevresel, genetik, hormonal, sosyobiyolojik ve psikolojik etkenler vardır. Bilinen en önemli risk faktörü ileri yaştır. Otuz beş yaş üzerinde olan kadınlarda risk belirgin olarak artmaktadır. Diğer risk faktörleri; âdetin erken yaşta başlayıp, menopoza geç yaşta girilmesi, menopoz sonrası aşırı kilo alımı, uzun süreli doğum kontrol hapı veya menopoz sonrası hormon kullanımı, ilk doğumu 30 yaş sonrasında yapmak veya hiç doğum yapmamak, geçmişinde veya ailede meme veya yumurtalık kanseri öyküsü olması, başka bir sebepten göğüs duvarına radyasyona maruziyetidir.
 

Tarama yöntemleri

Şikâyeti olmayan bireylerde kanser olup olmadığını belirlemek için yapılan testlerdir. Sağlık Bakanlığı’nca tarama kapsamına alınan 3 kanserden birisi meme kanseridir. Tarama kapsamında; 20-40 yaş aralığında ayda bir kendi kendine meme muayenesi ve iki yılda bir klinik muayene; 40-69 yaş aralığında ayda bir kendi kendine meme muayenesi yanı sıra yıllık klinik muayene ve bir veya iki yılda bir mamografi; kendi kendine meme muayenesi adet gören kadınlar için adet bitiminden sonraki 2 ve 4’üncü günler arasında yapılır. Ayna karşısında asimetri değerlendirildikten sonra, memenin elle muayenesine başlanır. Muayenenin ilk aşaması ayakta yapılır. Sol meme muayenesi için sol kol başın üzerine konur. Sağ el parmakların iç yüzleri birbirine yapışık tutularak dairesel ve ışınsal hareketlerle meme sıvazlanarak muayene edilir. Aynı işlem diğer meme için de tekrarlanır. Ardından, sırt üstü yatar pozisyonda muayene tekrarlanır. Meme başı başparmak ve işaret parmağı arasında sıkılır, akıntı olup olmadığı araştırılır. Son olarak koltuk altı muayenesi yapılır.
 

Tedavisi mümkün müdür?

Her kanserlerde olduğu gibi meme kanseri tedavisi birçok disiplinle beraber yapılır. Kitlenin cerrahi olarak çıkarılması halihazırda temel tedavi yöntemi olup kemoterapi, hormon tedavisi, imünoterapi ve radyoterapi gibi ek tedaviler gerekebilir. Meme merkezimizde son teknoloji ekipman ve deneyimli ekibimiz ile erken dönemde kanser tanısı konulmakta ve sadece kanserli bölgenin çıkarılması ile meme korunabilmektedir. Memenin tamamının alınması (mastektomi) gereken durumlarda ise hastanın kendi dokusundan ya da silikon protez ile eş zamanlı tek aşamalı rekonstrüksiyon yapılabilmektedir.
 

Korunma yolları

Aşırı kilo alınması hormonal dengenin bozulmasına neden olarak kanseri tetikler. Düzenli fiziksel aktivite ise meme kanserinin düşmanıdır. Mevsiminde meyve, sebze ve zeytinyağı tüketilmesi önerilmektedir. Emzirme teşvik edilmeli ve uzun süreli hormon tedavisinden kaçınılmalıdır. En önemlisi stresten mümkün mertebe uzak durulmalıdır.

ONLINE RANDEVU

Online Randevu KENDİM RANDEVUALMAK İSTİYORUM

Buradan randevunuzu tarih ve uzmanınızı seçerek 7/24 planlayabilirsiniz.

Online Randevu BENİ ARAMANIZI İSTİYORUM

Randevu formunu doldurun, Çağrı merkezimiz sizi arasın. Randevunuzu bizimle planlayın.