print
PET-BT
PET-BT

PET BT

Metoda de imagistică PET CT a devenit una dintre cele mai importante metodele de imagistică oncologică în ultimii ani, datorită faptului că asigură date fiziologice şi morfologice detaliate pe baza unui singur test. În sistemele PET CT noi şi avansate, timpul total de expunere dura în medie în 15 minute sau chiar mai puţin. Imaginea acoperă regiunile cuprinse între cap şi coapsa superioară. În unele cazuri speciale, se efectuează imagistica întregului corp.


CUM SE EFECTUEAZĂ PROCEDURA PET BT

Înainte de efectuarea procedurii, pacientul trebuie să fie pe stomacul gol cel puţin 4-6 ore. Procedura se efectuează după injectarea unei substanţe radiofarmaceutice specială pentru tipul de cancer, după care va trebui să aşteptaţi într-o cameră specială timp de 45 de minute până la 1 oră. Imaginile sunt obţinute din fotonii capturaţi de detectorul sistemului în timp ce patul pe care se află pacientul/pacienta trece printr-o zonă circulară cu diametru de 70 cm. Procedura durează aproximativ 15 minute. Imaginile brute sunt realizate tridimensional cu tehnici avansate de reconstrucţie. Într-o singură sesiune, se suprapun atât imagini PET, cât şi CT luate din aceleaşi regiuni şi pot fi obţinute informaţii morfologice şi fiziologice detaliate despre cancer. Datorită sistemelor PET CT noi şi moderne, în prezent chiar şi focare de cancer mai mici de 1 cm pot fi diagnosticate.

PENTRU CARE PACIENŢI SE APLICĂ PROCEDURA PET BT?

Procedura PET CT este utilizată atât pentru diagnosticarea leziunilor cu suspiciune de cancer, cât şi pentru obţinerea de informaţii despre remisiunea (stadializarea) bolii la pacienţii cu cancer diagnosticaţi patologic. În afară de aceasta, procedura este utilizată şi pentru evaluarea răspunsului la tratament a pacienţilor care primesc tratament pentru cancer.
Este utilizată în principal în cancerele pulmonare, mamare, intestinale, stomacale, esofagiene, cancerului capului şi gâtului şi tumorile pielii şi ale ţesuturilor moi.
În afară de acestea, poate fi utilizată pentru diagnosticarea timpurie la pacienţii cu Alzheimer şi demenţă şi, de asemenea, pentru determinarea focarului care cauzează boala în epilepsie.
În plus, poate fi utilizată pentru a determina gradul de deteriorare şi mărirea vaselor coronare ocluse la nivelul muşchiului inimii şi cât şi pentru a determina cât de mult se poate beneficia de PTCA/chirurgie stent după un atac de cord.
Odată cu dezvoltarea tehnologiei, pentru sistemele PET CT s-au dezvoltat mai multe substanţe radiofarmaceutice specifice organelor şi bolilor, iar în prezent, pe lângă agentul oncologic standard FDG, în cancerele neuroendocrine şi respectiv, de prostată, imagistica de succes se efectuează cu agenţi precum Ga-68 DOTATATE şi Ga68 PSMA. 

BT PET ŞI RADIAŢIILE
În sistemele moderne de PET CT imaginile de înaltă rezoluţie pot fi obţinute cu doze de radiaţii mult mai mici atât în CT cât şi în PET. Pacienţii trebuie să stea departe de bebeluşi şi de femeile însărcinate timp de 4-6 ore după efectuarea procedurii datorită perioadei de înjumătăţire scurtă a materialului radioactiv administrat. În cazul în care femeile care alăptează vor fi supuse unei proceduri PET CT, se recomandă ca acestea să oprească alăptarea timp de 24 de ore, deoarece materialul radioactiv trece în lapte.

 

MEDICII DEPARTAMENTULUI
EKİBİMİZ

Son Güncelleme Tarihi 07 decembrie 2020 Editör Admin Ceyhun Taş - 0541 809 1296

PROGRAMARE ONLINE

Online Randevu I WANT TO GETONLINE APPOINTMENT

Buradan randevunuzu tarih ve uzmanınızı seçerek 7/24 planlayabilirsiniz.

Online Randevu SUNAŢI-MĂ

Randevu formunu doldurun, Çağrı merkezimiz sizi arasın. Randevunuzu bizimle planlayın.