KOLON KANSERİ TARAMASI
Kolon Kanseri Taraması

Kanser taraması, kanserli hasta da şikayetler ortaya çıkmadan kanserin varlığının saptanması için yapılır. Ancak kalın bağırsak kanserlerinin önemli bir çoğunluğu iyi huylu polip isimli tümörlerin zaman içinde kanserleşmesi ile ortaya çıkarlar. Bu nedenle kalın bağırsak için taramanın asıl amacı bu iyi huylu henüz kanserleşmemiş polipleri bulup mümkün ise ameliyatsız çıkarmak, böylece kalın bağırsak kanseri olmaktan bireyi korumaktır. Bunun için uygun yöntem KOLONOSKOPİ'dir. Kolonoskopinin doğruluk oranı %98 , işlem sırasında kanama, delinme gibi riskleri %1 in altındadır . Kolonoskopi de kalın bağırsak normal bulundu ise 5-6 yıl sonra tekrar yapılması yeterlidir.

Tarama 40 yaşından itibaren başlatılmalıdır. Ancak anne, baba, kardeş gibi birinci derece yakın akrabalardan birinde genç yaşta kalın bağırsak kanseri saptanmış ise, kanserin tesbit edildiği yaştan 10 yıl geri gidilerek kolonoskopi ile tarama başlatılır. 

Gaita da gizli kan varlığının tetkiki uzun yıllardır kullanılan bir başka tarama testidir. Bu testin; polipleri göstermemesi, test öncesi bazı ilaçları kesmek gerekmesi, ardışık olarak üç kez yapılma gereksinimi ve erken tanı için yetersiz olması (yapılan çalışmalarda, kanserlerin %82 sin de pozitif, ancak hastaların %62 si ileri evre tümörlü bulunmuş) değerini düşürmüştür. 

 

Son Güncelleme Tarihi 11 Mart 2019 Editör Admin Ceyhun Taş - 0541 809 1296

ONLINE RANDEVU

Online Randevu KENDİM RANDEVUALMAK İSTİYORUM

Buradan randevunuzu tarih ve uzmanınızı seçerek 7/24 planlayabilirsiniz.

Online Randevu BENİ ARAMANIZI İSTİYORUM

Randevu formunu doldurun, Çağrı merkezimiz sizi arasın. Randevunuzu bizimle planlayın.