Cancerul pulmonar este tipul de cancer care cauzează cele mai mare număr de decese atât la bărbaţi, cât şi la femei. În ciuda progreselor recente din ultimii 20 de ani privind tratamentul, speranţa de viaţă de 5 ani pentru toate cazurile de cancer pulmonar s-a schimbat foarte puţin (18% din 100de pacienţi doar 18 supravieţuiesc după 5 ani). Cea mai importantă cauza este stabilirea târzie a diagnosticului. Majoritatea pacienţilor cu cancer pulmonar pot fi depistaţi atunci când boala s-a răspândit în regiune (stadiul 3) sau când face metastază (stadiul 4).
Conform celui de-al 8-lea sistem de stadializare a cancerului pulmonar, leziunile mai mici de 1 cm şi fără afectare limfatică şi metastaze sunt evaluate ca stadiu 1A1. Când boala este diagnosticată în acest stadiu şi ţesutul canceros poate fi îndepărtat pe cale chirurgicală, rata de supravieţuire pe 5 ani poate fi de până la 90%. Deci, adevărata întrebare va fi „cum putem diagnostica boala în stadiile incipiente?”.
Ajută acuzele la diagnosticarea timpurie?
Se consideră că acuze precum tusea, dificultăţile de respiraţie, respiraţia şuierătoare, care sunt frecvente în cazurile de cancer pulmonar, se datorează altor boli, cum ar fi BPOC sau fumatul, sau apariţia unor acuze alarmante, cum ar fi scuipatul de sânge, durerea de oase, convulsiile în stadiile avansate ale bolii, face dificilă stabilirea diagnosticului timpuriu pe baza acuzelor.
Programul de screening pentru cancerul pulmonar (tomografie pulmonară cu doză mică) ajută la stabilirea timpurie a diagnosticului?
Studiile au arătat că la persoanele care nu au nici o acuză, dar se află în grupul de risc din cauza fumatului, programul de screening efectuat anual prin tomografie pulmonară cu doze mici creşte posibilitatea stabilirii unui diagnostic timpuriu şi reduce ratele de mortalitate cu 20%.
Şi, Da; Cu programul de screening, rata de succes de 90% în cancerul pulmonar este posibilă ca urmare a diagnosticului timpuriu în stadiul 1A1.
STABILIREA TIMPURIE A DIAGNOSTICULUI ESTE POSIBILĂ CU PROGRAMUL DE SCREENING PENTRU CANCERUL PULMONAR
De ce este importantă stabilirea din timp a diagnosticului de cancer pulmonar?
Cancerul pulmonar este tipul de cancer care în prezent cauzează cele mai multe decese. Aproximativ 1,6 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza acestei boli. Cea mai importantă cauză pentru care este atât de fatal este faptul că este diagnosticat târziu. Acuzele precum tusea, dificultăţile de respiraţie, pierderea de greutate, durerile în piept, scuipat sânge, apar de obicei atunci când boala ajunge la un stadiu avansat.
Este posibil să vă trataţi complet de cancer pulmonar?
Atunci când evaluăm toţi pacienţii cu cancer pulmonar, se constată că doar 18 din 100 de pacienţi se pot recupera. Cel mai important motiv pentru aceasta este că majoritatea pacienţilor sunt diagnosticaţi târziu, când sunt în stadiul 3 sau stadiul 4. Cu toate acestea, atunci când boala poate fi depistată timpuriu, şansa de reuşită a tratamentului poate fi de până la 90%.
Ce înseamnă diagnosticarea timpurie a cancerului pulmonar?
Înseamnă detectarea bolii înainte ca orice acuză să intervină şi înainte ca ţesutul canceros să se dezvolte şi să se întindă în regiunile din jurul său.
De ce este dificilă diagnosticarea timpurie precoce a cancerului pulmonar?
O mică leziune de unul sau doi centimetri nou formată pe piele poate fi depistată imediat de un ochi atent. În cazul examinării sânilor, acest lucru poate fi făcut uşor acasă. Însă, nu putem vedea sau atinge cu mâinile ţesutul pulmonar.
Când ţesutul canceros din ţesutul pulmonar este foarte mic, este posibil să nu provoace durere, dificultăţi de respiraţie, pierdere în greutate, tuse, spută şi scuipat de sânge şi poate să treacă neobservat la radiografia toracică.
Pe scurt, atunci când boala este încă în stadiu incipient şi într-o stare tratabilă, ea reuşeşte să se ascundă foarte bine.
Este posibilă diagnosticarea timpurie a cancerului pulmonar?
În ultimii ani, datorită reuşitelor înregistrate de programele de screening pentru cancerul mamar, de col uterin şi de colon, ratele de depistare timpurie şi şansele de tratament au crescut iar numărul de decese a scăzut. Aceste date au relevat încă o dată necesitatea programelor de screening pentru cancerul pulmonar. Într-un studiu efectuat în anul 2011 pe aproximativ 53000 de persoane, s-a arătat că s-a constatat o scădere semnificativă a ratelor mortalităţii legate de cancerul pulmonar, în urma efectuării anuale de tomografie pulmonară cu doze mici la persoanele fumătoare care nu aveau încă acuze. În urma altor studii efectuate ulterior, se recomandă efectuarea tomografiei pulmonare cu doze mici pentru diagnosticarea timpurie a cancerului pulmonar. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că renunţarea la fumat şi a nu fuma sunt cele mai importante şi eficiente metode de prevenire a cancerului pulmonar.
** În cazul screening-ul pentru cancerul pulmonar, este important să se evalueze persoanele sănătoase din grupa de risc.
Cine este supus riscului?
- Fumaţi regulat? (cel mai important factor de risc)
- Aţi renunţat la fumat, dar nu au trecut mai bine de 15 ani de când aţi renunţat?
- Membrii familiei au cancer pulmonar?
- Aveţi BPOC sau boală pulmonară interstiţială?
- Ai avut vreodată cancer?
- Aţi mai făcut chemoterapie sau radioterapie în zona toracică?
- Aţi avut contact cu substanţe riscante precum azbest, nichel arsenic?