print
PET BT
PET BT

PET BT

PET BT görüntüleme yöntemi son yıllarda onkolojik görüntüleme yöntemleri arasında tek bir çekim ile sağladığı detaylı fizyolojik ve morfolojik veriler ile öne çıkmaktadır. Yeni ve ileri teknoloji PET BT sistemlerinde toplam çekim süresi ortalama 15 dakika ve hatta daha da kısa sürelerde yapılabilmektedir. Görüntüleme kafa tavanı-üst uyluk arasındaki bölgeleri kapsar. Bazı özel durumlarda tüm vücut görüntüleme yapılır.


PET BT GÖRÜNTÜLEME NASIL YAPILIR

Çekim öncesi 4-6 saatlik açlık gereklidir. Görüntüleme kanser türüne yönelik özel bir radyofarmasötiğin damar yolundan enjeksiyonu sonrasında 45 dk-1 saat süre özel bir odada bekledikten sonra yapılır. Görüntüler 70 cm çapında daire şeklindeki bir alandan hareket eden bir yatak üzerinde geçerken, sistem dedektörü ile tutulan fotonlardan elde edilir. Toplam çekim süresi ortalama 15 dakika sürmektedir. Ham görüntüler ileri teknoloji rekonstrüksiyonteknikleri ile 3 boyutlu hale getirilir. Tek bir seansta aynı bölgelerden alınan hem PET hem de BT görüntüleri üst üste getirilerek kanser hastalığı hakkında hem morfolojik hem de fizyolojik detaylı bilgilere ulaşılır. Yeni ve ileri teknoloji PET BT sistemleri sayesinde günümüzde 1 cm den daha küçük boyuttaki kanser odakları dahi teşhis edilebilmektedir.

HANGİ HASTALARA PET BT YAPILIR

PET BT hem kanser şüphesi taşıyan lezyonlarda tanı amaçlı kullanılmakta, hem de patolojik olarak tanı konulmuş kanser hastalarında , hastalığınilerilemesine (evreleme) yönelik bilgi vermektedir. Bunun dışında kanser tedavisi gören hastalarda tedaviye yanıtın değerlendirmesinde de kullanılmaktadır.
En fazla akciğer, meme, barsak, mide , özefagus, başboyun bölgesi kanserleri ile deri ve yumuşak doku tümörlerinde kullanılır.
Bunların dışında Alzheimer ve demans hastalarında erken tanı amaçlı ve yine epilepsi hastalığında hastalığa neden olan odağın belirlenmesinde kullanılabilir.
Ayrıca tıkalı olan koroner damarların kalp kasına ne kadar zarar verdiğini ve yaygınlığını belirlemede ,kalp krizi sonrası PTCA/stent- cerrahiden ne kadar fayda göreceğinin saptanmasında kullanılabilir.
Teknolojinin ilerilemesi ile PET BT sistemlerinde daha organ ve hastalığa spesifikradyofarmasötikler geliştirilmiş olup, günümüzde standart onkolojik ajan olan FDG dışında,  Ga-68 DOTATATE ve Ga68 PSMA gibi ajanlar ile sırasıyla nöroendokrin ve prostat kanserlerinde de başarılı görüntülemeler yapılmaktadır. 

PET BT VE RADYASYON
Gelişmiş PET BT sistemlerinde hem BT de hem de PET de çok daha düşük doz radyasyon ile yüksek rezolüsyonlu tanısal görüntüler elde edilebilmektedir.  Çekim sonrasında hastaların verilen radyoaktif maddenin kısa yarılanma ömrü sebebiyle sadece 4-6 saat kadar bebekler ve hamile bayanlardan uzak kalmaları gerekmektedir.  Emziren bayanlara PET BT çekimi yapılacaksa radyoaktif maddenin süte geçmesi nedeni ile 24 saat süre ile emzirmeye ara vermeleri tavsiye edilir.

 

BÖLÜM DOKTORLARI
EKİBİMİZ

Son Güncelleme Tarihi 04 Aralık 2018 Editör Admin Ceyhun Taş - 0541 809 1296

ONLINE RANDEVU

Online Randevu KENDİM RANDEVUALMAK İSTİYORUM

Buradan randevunuzu tarih ve uzmanınızı seçerek 7/24 planlayabilirsiniz.

Online Randevu BENİ ARAMANIZI İSTİYORUM

Randevu formunu doldurun, Çağrı merkezimiz sizi arasın. Randevunuzu bizimle planlayın.