print

EEG (Elektroensefalografi)

16 Aralık 2021 Perşembe | Genel
EEG (Elektroensefalografi)

EEG, beyin elektriksel aktivitesinin saçlı deri üzerine yerleştirilen küçük metal elektrodlar aracılığıyla bilgisayara kaydedilerek değerlendirilmesidir.

Ani bilinç kaybı, istemsiz kasılmalar epileptik nöbet  olabilir mi?  Her nöbet geçiren epilepsi hastası mıdır?   EEG sayesinde beynin elektriksel aktivitesi değerlendirilerek bu soruların cevabı bulunabilir.

Epilepsi dışında birçok hastalığın tanısında EEG yol gösterici bir tetkiktir.

  • Epilepsi ile Non-epileptik olayların ayırıcı tanısı
  • Senkop
  • Epizodik hareket bozuklukları
  • Migren
  • Geçici iskemik ataklar
  • Psikojenik ataklar
  • Tik ya da kore gibi hareket bozuklukları
  • Epilepsi Cerrahisi

Antiepileptik tedaviye dirençli cerrahi tedavi adayı hastalardaoperasyon endikasyonuna ve uygulanacak cerrahi girişimin biçimine EEG monitörizasyonu ile karar verilir.

  • Koma Durumundaki hastalarda, beyin ölümünün tespiti

EEG geri dönüşsüz koma durumunda olan hastalarda beyin     ölümünün gerçekleşip gerçekleşmediği kararının verilmesinde uygulanan doğrulayıcı tanı yöntemlerinden biridir.

         

EEG İşlemi Nasıl Yapılır ?

  • Uygulama sırasında saçlı deriye elektrotlar yerleştirilir.  Elektrot yerleştirilmesinde uluslar arası sistem (10-20) sistemi kullanılır.
  • Bu elektrotlar yardımı ile  saçlı deriden alınan sinyaller cihaza ulaştırılır ve  bilgisayara kaydedilir.
  • EEG cihazı EKG incelemesinde olduğu gibi beyinden gelen sinyalleri kaydeden bir cihazdır.

HASTANEMİZDE GECE EEG ÇEKİMLERİ YAPILMAKTADIR.

EEG KİMLERE ÇEKİLİR:  

Yeni doğan dahil her yaşta insana EEG çekilebilinir. EEG sırasında sadece beynin elektrik dalgalarının kaydı yapılır. Vücuda elektrik verilmez. EEG tamamen ağrısız ve zararsız bir inceleme yöntemidir. EEG ile akıldan gecen düşünceler okunmaz ve zeka ölçülemez. EEG DE RADYASYON ETKİSİ YOKTUR.

Hangi Durumlarda EEG Yapılır?

Beynin normal elektriksel faaliyeti başta epilepsi(sara hastalığı) olmak üzere pek çok durumda bozulur. EEG'yi oluşturan beyin dalgalarının değerlendirilmesi ile bu bozukluğun yeri ve şekli hakkında bilgi edinilir. Bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) gibi EEG'ye göre daha sonradan geliştirilmiş olan inceleme yöntemleri beynin elektriksel faaliyeti konusunda bilgi vermezler. Özellikle epilepsi hastalığının teşhisinde ve tiplerinin belirlenmesinde tedaviye karar verdirecek olan inceleme yöntemi EEG'dir.

Toplumda EEG bozukluğu %30'a varan oranlardadır. Bu veriler epilepsi - EEG deşarjı ilişkisinde klinik bulgu ve nöbet öyküsünün önemini göstermektedir. Bu kişilerde az da olsa gelecekte nöbet olma olasılığı bulunmaktadır.

Ansefalit gibi beyin enfeksiyonlarında EEG'de değişiklikler görülür. Ateş ve bilinç bozukluğu olan hastalarda, özellikle EEG bu konuda aydınlatıcı olmaktadır. Herpes ansefalitinde de EEG'de kendine özgü özellikler görülebilir. Demans (bunama) hastalarında da EEG'de bazı değişiklikler görülür.

Çekime Gelirken

  • EEG incelemesinin parazitsiz olması bakımından çekim gününün sabahında saçların yıkanması yararlıdır.
  • Sürekli kullanılan ilaçlar varsa, çekim gününde de ilaçlar kullanılmaya devam edilir, EEG yi değerlendirecek olan hekime bu konuda bilgi verilmesi uygun olur.

Uykuda EEG Neden Çekilir?

  • Uyku, beyindeki anormal elektriksel faaliyetin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Epilepsi teşhisi için uyanıklık halinde 20 dakika süreyle yapılan EEG’nin yeterli bilgi vermediği durumlarda, uykuda EEG çekilir.
  • Hastanın bu tür çekime gelmeden önceki gece uykusuz kalması, gerek çekimde uyumasını kolaylaştıracağı, gerek anormal beyin dalgalarının ortaya çıkma olasılığını arttıracağı için yararlıdır.

BEBEK VE ÇOCUKLAR İÇİN EEG

   

Küçük yaştaki çocuklarda (genel olarak 5 yaşından küçüklerde)  kayıt sırasında hareketlilik,  istenen talimatlara uyum gösterememeleri ve uyku ile beyindeki anormal elektriksel aktivitenin daha net ortaya çıkması nedeniyle uyku sırasında EEG kaydı tercih edilir.

Kayıt süresi olabildiğince uzun tutulmaya çalışılır (mümkün ise en az 1 saat).Yeterli uyku kaydından sonra uyandırılır, uyanık dönemde de EEG kaydına devam edilmeye çalışılır.

Çocuklarda ve çok küçük yaştaki bebeklerde uykuda EEG kayıtları çok daha değerlidir ve bu nedenle bir EEG incelemesi mümkün ise en az 1 saat uyku EEG kaydı içermelidir.

Uyku sırasında beyinin biyoelektrik aktivitesi tamamen değişir. Uykunun farklı dönemleri vardır bu dönemlere özgü EEG değişiklikleri saptanır.

Uyku  beyindeki anormal elektriksel aktivitenin ortaya çıkmasına yardımcı olur.

Hastanın bu uyku EEG çekim öncesi  uykusuz kalması, çekim esnasında uyumasını kolaylaştıracağı ve anormal beyin dalgalarının ortaya çıkma olasılığını arttıracağı için yararlıdır.

ONLINE RANDEVU

Online Randevu
Online Randevu BENİ ARAMANIZI İSTİYORUM

Randevu formunu doldurun, Çağrı merkezimiz sizi arasın. Randevunuzu bizimle planlayın.