print

Serviks Kanseri | Tıbbi Onkoloji

30 Ocak 2023 Pazartesi | Bizden Haberler
Serviks Kanseri | Tıbbi Onkoloji

 

Kanser görülme sıklığının günden güne arttığı dünyamızda, halen kalp damar hastalıkları ölüm nedenlerinin en tepesindeki yerini korusa da kanser, önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sizlere hazırladığımız ve hazırlayacak olduğumuz diğer kısa videolarımızda özellikle başlangıç olarak kadın kanserlerini ele almak istiyorum. Çünkü Kadın kanserleri dediğimiz meme kanseri, yumurtalık kanseri, rahim ve rahim ağzı kanserleri günümüzde kanser yükünün önemli bir kısmını oluşturmaktadır.

Bu hastalıklar kadınlarımızın hayatını, kadınlık algısını, doğurganlığını, cinsel yaşamını, iş hayatını ve aile yapısını derinden etkilemektedir.

Kadın kanserleri arasında en sık gördüğümüz meme kanseridir. Bunu sırasıyla yumurtalık, rahim ve rahim ağrı kanserleri takip etmektedir.

İlk videomuzda içerisinde bulunduğumuz ocak ayına ithafen öncelikle rahim ağzı yani serviks kanserini ele alalım istiyorum

Serviks kanseri az önce belirttiğim gibi kadın kanserleri arasında dünyada dördüncü sırada yer almaktadır. Her yıl yaklaşık 600.000 kadın serviks kanseri tanısı alırken yine yılda maalesef neredeyse yarısı yani 300.000 kadarı hayatını bu hastalık nedeniyle kaybetmektedir.

Oysaki Serviks kanseri, korunmanın mümkün olduğu, aşılama programları ile görülme sıklığının azaltılabileceği, taramalarla etkili bir şekilde kontrol edilebilen ve erken evrede teşhis edildiğinde ve uygun tedavilerle kür sağlanabilen bir kanser türüdür.

Çünkü serviks kanserinin gelişme süreci oldukça uzundur ve çok etkili ulusal tarama programları mevcuttur. Bu nedenle, henüz kansere bile dönüşmemiş aşamadayken hastalığa tanı konulabilmekte ve tedavi edilebilmektedir. İşte bu yüzden bu videoları siz kadınlarımızın korkmaması, utanmaması, bedenlerine ve sağlıklarına daha çok önem vermesi, en önemlisi de geç kalmaması ve hayatlarını ertelememeleri için hazırlıyoruz

Serviks kanserinde bildiğimiz önemli risk faktörleri vardır. Bu kanser türünün büyük çoğunluğu Human Papilloma virüs (HPV) dediğimiz bir virüstür. Bu virüs basit bir siğil etkeni de olabilmekle birlikte ağır bir rahim ağzı kanserinin de sebebi olabilir. Çoğunlukla cinsel yol ile geçiş gösterir.

Bildiğimiz diğer risk faktörleri arasında sigara ve çok nadiren de olsa genetik faktörler yer almaktadır.

Serviks kanserini önleme stratejilerinden en önemlisi birincil koruma; bilinen risk faktörlerini azaltma ve koruyucu HPV aşılamadır. İkincil koruma yöntemi ise; anormal ya da kansere dönüşmeye meyilli değişimleri ortaya çıkaran tarama testleridir.

Ülkemizde serviks kanseri taramasının geliştirilmesi ve toplum tabanlı uygulanabilmesi için PAP smear, HPV DNA taraması gibi yöntemlerin kullanıldığı programlar bulunmaktadır.

Rahim ağzından sürüntü şeklinde alınan pap smear testi; Serviks kanserinden ölümleri yaklaşık %75 oranında azaltabilen bir tarama yöntemidir.

Yılda bir yapılacak Pap smear testi ile bir kadının serviks kanserinden ölme riskinin 10000’de 40’tan 10.000’de beşe düştüğü tahmin edilmektedir.

Bu sebeple Pap smear testi dünya genelinde etkili bir kitle tarama metodu olarak benimsenmiştir.

Bir diğer yöntem de serviks tarama testleri içerisinde en objektif ve tekrarlanabilir yöntem olan HPV DNA testidir.


Ama unutmayın ki bu tarama rutinlerinin başlama tuşuna basacak olan sizlersiniz. Henüz hastalık haline dönüşmeden, geç kalmadan lütfen tarama programlarınıza başlayın.

ONLINE RANDEVU

Online Randevu KENDİM RANDEVUALMAK İSTİYORUM

Buradan randevunuzu tarih ve uzmanınızı seçerek 7/24 planlayabilirsiniz.

Online Randevu BENİ ARAMANIZI İSTİYORUM

Randevu formunu doldurun, Çağrı merkezimiz sizi arasın. Randevunuzu bizimle planlayın.