print

Varis Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

24 Şubat 2020 Pazartesi | Sağlıklı Yaşam
Varis Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Toplumumuzda sıklığı %40'a varan varis hastalığı, yaşam kalitesini etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Genellikle hanımların hastalığı zannedilmesine rağmen erkeklerde de sıklıkla görülen bir hastalıktır. Ayakta uzun süre hareketsiz durma, genetik yatkınlık ve bayan hastalarda fazla kilolar varis hastalığı için önemli risk faktörleridir. Varis hastalığı ihmal edildiğinde önce ağrıların artışı, kaşıntı ve huzursuz bacak benzeri bulgular ortaya çıkar sonrasında da yaralar oluşur. Varis yaraları tedavisi oldukça güç ve yaşam kalitesini çok ciddi düşüren hastalıklardır. 
Bu nedenle varisiniz varsa, hastalığınızı ihmal etmemeniz çok önemlidir. 

Varis hastalığı aslında çok sık bir rahatsızlık olmasına rağmen eskiden yaygın olarak uygulanan klasik cerrahi tedavilerin zorluğu, tedavi sonrası uzun istirahat süreleri gerekebilmesi ve tekrarlama riski nedeni ile birçok hasta tedaviden kaçınmakta ve ömür boyu varis çorabına ve tablet ilaçlara mahkum olmaktaydı. 

Amerika’da Robert Min adlı bir girişimsel radyoloji uzmanı tarafından 2002 yılında “Endovenöz Lazer Ablasyon” (EVLA) yöntemi tanımlanmış ve varis tedavisinde adeta bir devrim yaşanmıştır. Bu modern yöntem, çok etkili olması nedeniyle tüm dünya genelinde kısa bir süre içinde klasik tedavinin yerini almıştır. On beş yıl gibi kısa bir süre içerisinde yüzbinlerce hasta lazer ablasyon yöntemiyle tedavi olmuştur. Modern yöntemler ile varis tedavisinde Türkiye’nin en geniş hasta serilerinden birine sahip olan Doç. Dr. Mehmet Mahir Atasoy ve ekibi 2011 yılından itibaren 1000’in üzerinde varis hastasını tedavi etmiş ve başarılı sonuçlarını bilimsel makaleler ile yayınlamıştır.

Bu yeni tedavi yöntemi, kaçak yapan damarın klasik tedavide olduğu gibi ameliyatla yolunarak dışarı alınması yerine, damar içine anjiyoda olduğu gibi girerek lazer enerjisi ile hasarlı damarın içerinden kapatılması esasına dayanmaktadır. Lazerle kapatılan damardan artık varislerin içine basınçlı kaçak oluşmaz; kapatılan bu damar da  vücut tarafından bir iki hafta içinde yok edilir. Safen veni yakılarak kapatıldığında gözle görülen varisler de küçülerek kaybolur.

Varis hastalığının etkin olarak tedavi edilebilmesi için en önemli konu varis tedavisi konusunda deneyimli bir girişimsel radyolog  tarafından detaylı bir Doppler Ultrasonografi muayenesi ile damar haritanızın çıkarılmasıdır.
Bu şekilde hasarlı damarlarınızın tümü detaylı olarak tespit edilmiş olacaktır. Doğru ve hızlı tedavi ancak bu sayede mümkün olmaktadır. 


Bazı merkezlerde sadece gözle görülen varis pakelerine yönelik tedavi işlemleri yapılıyor. Bu çoğu zaman eksik bir tedavi uygulaması olarak neticeleniyor ve kısa süre içinde tekrarlamalar olabiliyor. Ameliyat ile ya da skleroterapi ile sadece görünen varis pakelerinin tedavisi, sebebi değil sonucu ortadan kaldırdığından her zaman tam bir iyileşme sağlamaz ve sıklıkla varisler erken dönemde tekrar eder. Varis pakelerinin tedavisinden önce varise neden olan basıncın kaynağı olan kapakları hasarlı olan damarların kapatılarak geri kaçış ve basınç etkisi ortadan kaldırılmalıdır.

Burada belirtmemiz gereken en önemli konu ameliyatsız tedavinin her türlü varisin tedavisinde uygulanabileceğidir. Bazı hekimler, çok genişlemiş damarları olan varis hastalarına “Sana lazer ablasyon tedavisi olmaz, mutlaka ameliyat olmalısın” gibi tavsiyelerde bulunabiliyorlar. Bu aslında oldukça yanlış bir düşünce, her boyutta varisin ameliyatsız olarak başarı ile tedavisi mümkün. Bu yanlış bilgi, Lazer ablasyon ilk uygulandığı yıllardan kalma bir bilgidir. Çapları çok büyük olan safen venlerinin tedavisi için lazer ablasyonun başarı ile uygulanabileceği konusunda dünyanın en prestijli Girişimsel Radyoloji dergisi olan JVIR (Journal of Vascular and Interventional Radiology) dergisinde çıkan makalemizde çok ilerlemiş vakalardaki tecrübelerimizi paylaştık. “Efficacy and Safety of Endovenous Laser Ablation in Very Large and Tortuous Great Saphenous Veins” başlıklı yazımızın orjinal ingilizce abstractına buradan ulaşabilirsiniz. 

Kısaca bu makaleyi özetlememiz gerekirse bu makalemizde safen veni 15 ile 26 mm arasında çap gösteren çok ilerlemiş varisleri olan hastaların tedavisinde endovenöz lazer ablasyonun %98 başarılı bir tedavi olarak sonuç verdiğini bildirdik. 

Sonuç olarak, gelişen teknoloji ile birlikte varis tedavisi artık çok daha etkili ve yan etkisiz olarak kolaylıkla yapılabiliyor. Artık hastalarımız ömür boyu ilaç kullanmak ya da varis çorabı giymek zorunda değil. Tek yapmanız gereken modern varis tedavi yöntemleri konusunda tecrübeli bir girişimsel radyoloji uzmanına başvurmanızdır.

 

ONLINE RANDEVU

Online Randevu KENDİM RANDEVUALMAK İSTİYORUM

Buradan randevunuzu tarih ve uzmanınızı seçerek 7/24 planlayabilirsiniz.

Online Randevu BENİ ARAMANIZI İSTİYORUM

Randevu formunu doldurun, Çağrı merkezimiz sizi arasın. Randevunuzu bizimle planlayın.