print

B12 Vitamin Eksikliği Hakkında Merak Edilenler

24 Şubat 2020 Pazartesi | Beslenme
B12 Vitamin Eksikliği Hakkında Merak Edilenler

B12 vitamini eksikliği belirtileri, insan vücudunda bir çok fonksiyon eksikliği ile beraber ortaya çıkmaktadır. Çünkü B12 vitamini vücut için olmazsa olmazlardan biridir. Vücutta sağlıklı bir yaşam kalitesi sağlamak için meydana gelen metabolizma olaylarının çoğunda düzenleyici olarak rol almaktadır. B12 vitamini eksikliği belirtilerinin ortaya çıkmasının en büyük nedeni düzenleyici rol oynayan başka bir etkenin olmamasıdır. B12 vitamini hayvansal dokularda bulunmaktadır. B12 vitamini eksikliği belirtilerinin görülmesinin bir nedeni beslenme şeklidir. Örneğin hayvansal gıdalar tüketmeyen ve sadece sebze tüketen vejetaryen beslenme şeklini benimseyenlerde B12 vitaminin yetersiz oranlarda alınması söz konusu olabilmektedir. B12 vitamini eksikliği belirtileri sadece vejetaryen beslenmeyi uygulayanlarda oluşmaz, aşırı alkol tüketilmesi ve bazı ilaçların uzun süreli kullanımları  vitaminin yetersiz emilimine neden oldukları için B12 eksikliğine yol açabilmektedirler. Ayrıca mide asidinin az üretildiği kişilerde B12 vitamini gerektiği kadar emilemediği için B12 vitamini eksikliği ortaya çıkabilir. Bunların yanı sıra aşırı derecede alkol tüketimi, mide ülseri, gastrit, çölyak hastalığı, bağırsak bakteri ve parazitleri, protein açısından eksik beslenme tarzı gibi nedenler de B12 vitamini eksikliğine neden olabilir. 

 

B12 vitamin eksikliğinin belirtileri Nelerdir? 
• Kişinin yürümesinde bozukluk
• Kronik yorgunluk hissi ve ellerde, ayaklarda uyuşukluk
• Baş dönmesi
• Hafıza kaybı, unutkanlık
• Görme fonksiyon bozuklukları
• Kulaklarda çınlama
• Nefes alıp vermede zorluk çekmek

Yukarıda verilenler B12 vitamini eksikliği belirtilerinden bazılarıdır. Eğer vitamin eksikliğine yönelik bir tedavi uygulanmaz ise uzun süreli B12 vitamini eksikliği ciddi olabilen hasarlara neden olur.
B12 vitamini eksikliği belirtilerinin tamamı beslenme düzensizliğine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. 
O zaman yapılacak şey B12 vitamini açısından zengin olan gıdalar tüketmektir. Böylece B12 vitamini eksikliği belirtilerinin ortaya çıkması engellenmiş olur.
 
B12 vitamini eksikliği riski ile kimler karşılaşabilir ?
B12 vitamini eksikliği beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle ;
• Sürekli diyet uygulayanlar
• Vejetaryen beslenen kişiler
• Yaşlılar  ve B12 vitaminin emilimini önleyen sağlık problemi olanlar
Belirtilen risk gruplarından biri B12 vitamininin emilmesi yeterli seviyede olmayanlardır. İnce bağırsak B12 vitamininin emiliminin gerçekleştiği organdır. İnce bağırsağın son bölümünde bulunan hücre zarındaki alıcılar B12 vitaminini tespit ederek kana geçmesini sağlamaktalar. O zaman ince bağırsaktaki alıcıların düzgün çalışamaması B12 vitamini eksikliğinin bir nedeni olarak görülebilir. Eğer kişinin sağlık sorunu bu alıcıları etkiliyor ise yeterince B 12 vitamini emilimi olmaz; sonuç olarak B12 vitamini eksikliği ortaya çıkar.
 
B12 vitamini eksikliğinin oluşmaması için tüketebileceğiniz besinler
Hayvansal ürünler B12 vitamini açısından zengindirler. Dana eti, balık, böbrek ve karaciğer gibi sakatat ürünleri, yumurta, süt ve sütten yapılan ürünleri tüketmek bu vitamini bolca içeren gıdalardır. B12 vitamini eksikliğine karşı verilen gıdaları tüketmekten başka birde tedavi amaçlı bazı yöntemler bulunmaktadır. B12 vitamini eksikliği tedavisine yönelik B12 vitamin hapı alınabilir ya da B12 vitamini iğnesi kullanılabilir.
 
 

ONLINE RANDEVU

Online Randevu
Online Randevu BENİ ARAMANIZI İSTİYORUM

Randevu formunu doldurun, Çağrı merkezimiz sizi arasın. Randevunuzu bizimle planlayın.