Çift Balon Enteroskopi veya Çift Balon Endoskopi Nedir, Niçin Yapılır?
6 Mart 2023 Pazartesi | Bizden HaberlerÇift balon enteroskopi, ince bağırsakların (jejenum ve ileum) görüntülenmesinde kullanılan bir endoskopik işlemdir. Bu işlem sırasında, ince bağırsağın içine bir endoskop yerleştirilir. Bazı yerlerde çift balon endoskopi olarak da geçer
Endoskop, bir tüp şeklindeki bir cihazdır ve ucunda bir kamera ve ışık kaynağı bulunur. Endoskop, ince bağırsağın içine yerleştirildiğinde, görüntüleri bir monitörde görüntüleyen bir video sistemi ile bağlantılıdır.
Çift balon enteroskopi işlemi, çift balon adı verilen iki farklı balon kullanılarak gerçekleştirilir. Bir balon, endoskopun ucundadır. Diğeri ise overtüp denilen ve endoskopun üzerinden kayabilen ikinci bir hortumun ucundadır. Balonların şişirilmesi endoskop veya over tüpü o bölgede sabit tutar. Hangisi şişirildiyse diğeri onun sayesinde ilerleyebilir. Sırasıyla birisi indirilip diğeri şişirilerek, endoskop ince bağırsak boyunca ilerletilebilir ve görüntülemeler yapılabilir.
Çift balon enteroskopi hangi durumlarda yapılır?
Çift balon enteroskopi, ince bağırsaklardaki hastalıkların tanısında ve tedavisinde kullanılabilir. Örneğin, Anjiyo displaza odakları gibi kanamalı bölgeler, bağırsak tıkanıklıkları, ince bağırsak polipleri ve Crohn hastalığı gibi durumlar çift balon enteroskopi ile tespit edilebilir ve tedavi edilebilir. Açıklanamayan kansızlık vakalarında ve açıklanamayan karın ağrısı durumlarında özellikle kapsül endoskopi sonrası çift balon enteroskopi gerekmektedir. Kansızlığa sebep olan eğer ince barsak eyindeki anjiyodisplazi odakları ise bunlarda argon plazma koagülasyonu ile yakılırlar.
Çift balon enteroskopi yan etkisi var mıdır?
Çift balon enteroskopi gibi herhangi bir tıbbi prosedürün yan etkileri olabilir. Ancak, yan etkiler genellikle nadirdir ve prosedürü yapan doktorun prosedür sırasında alınacak önlemleri almasıyla önlenmeye çalışılır.
Çift balon enteroskopi prosedürünün en sık görülen yan etkileri arasında şunlar yer alabilir:
Anesteziye bağlı problemler: Genellikle genel anestezi altında yapılan çift balon enteroskopi prosedürü, anesteziye bağlı solunum problemleri, yutma güçlüğü veya düşük kan basıncı gibi yan etkilere neden olabilir.
Kanama: Çift balon enteroskopi prosedürü sırasında, bağırsaklarda veya gastrik bölgede kanama riski vardır. Bu nedenle kan sulandırıcı İlaç kullananlar önceden doktoruna bunu bildirmelidir.
Perforasyon: Çift balon enteroskopi prosedürü sırasında, endoskobun bağırsaklarda veya midede delinmesi gibi bir risk vardır.
İshal veya kabızlık: Çift balon enteroskopi prosedürü sonrasında, hastalarda bazen hafif ishal veya kabızlık görülebilir.
Pankreatit: Literatürde yapılan çalışmalar, çift balon enteroskopi sırasında pankreatit gelişme riskinin %0,5 ila %2 arasında olduğunu göstermektedir. Yani, bu risk oldukça düşüktür. Ancak, pankreatit gibi ciddi bir komplikasyonun ortaya çıkması halinde hastanın ciddi sağlık sorunları yaşayabileceği unutulmamalıdır.
Doktorlar, prosedür sırasında ve sonrasında olası komplikasyonları minimize etmek için uygun önlemleri alırlar. Bu nedenle, çift balon enteroskopi prosedürüne karar vermeden önce doktorunuzla riskler ve faydalar hakkında detaylı bir şekilde konuşmanız önemlidir.
Enfeksiyon: Prosedür sırasında ve sonrasında enfeksiyon riski vardır. Bu nedenle, steril teknikler kullanmak ve uygun antibiyotik tedavisi uygulamak önemlidir.
Doktorlar, prosedür sırasında ve sonrasında olası komplikasyonları minimize etmek için uygun önlemleri alırlar. Bu nedenle, çift balon enteroskopi prosedürüne karar vermeden önce doktorunuzla riskler ve faydalar hakkında detaylı bir şekilde konuşmanız önemlidir.