Vazektomi Sık Sorulan Sorular
30 Ocak 2023 Pazartesi | Bizden HaberlerSoru: Bekarsam vazektomi yaptırabilir miyim?
Cevap: Evet, bekar erkeklere vazektomi yapılıyor. Çocuğunuzun olup olmaması önemli değil, ancak işlem kalıcı olduğu için vazektomi konusunda dikkatli düşünmelisiniz.
Soru: Prosedür nasıl uygulanıyor?
Cevap: Vazektomi genellikle yaklaşık 30 dakika sürer ve lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Erkekler genellikle işlem sırasında testislerinde birkaç saniye hafif ila orta şiddette bir ağrı hissettiklerini bildirirler. Vazektomiden birkaç gün sonra testisler ağrıyabilir veya tekme yemiş gibi hissedilebilir. Sonrasın da 24 saat dinlenmeli ve birkaç gün ağır fiziksel işlerden ve cinsel aktiviteden kaçınmalıdır.
Soru: Vazektomiden sonra cinsel ilişki sonrası menim gelecek mi?
Cevap: Evet, meni seminal keseciklerde ve prostat bezinde yapılır. Bunlar vazektomiden etkilenmez. Sperm, ejakülatın sadece yüzde 2 ila 5'ini oluşturur, bu nedenle ejakülatınızın hacminde herhangi bir fark görmezsiniz.
Soru: Vazektomimden sonra yine sperm üretecek miyim?
Cevap: Evet, vazektomiden sonra testislerde sperm yapımı devam eder.
Soru: Vazektomimden sonra spermler nereye gidiyor?
Cevap: Testislerde yapılan spermler, kesilip bağlandıktan sonra vas deferens'ten geçemezler ve vücut tarafından geri emilirler.
Soru: Vazektominın doğum kontrolu için etkinliği ne zaman başlar ?
Cevap: Ameliyattan sonra her bir vas deferensten kalan spermleri dışarı atmanız genellikle yaklaşık 15-20 boşalma gerektirir. Bu süre zarfında alternatif bir doğum kontrol yöntemi kullanmalısınız. 2-3 ay sonra, ejakülatınızda hala sperm bulunup bulunmadığını görmek için test edilecek bir semen örneği vermelisiniz.
Soru: Vazektomimden sonra testosteron seviyelerim düşer mi?
Cevap: Vazektominin testosteron düzeylerini veya cinsel dürtüyü azalttığına dair bir kanıt yoktur.
Soru: Vazektomim hamileliği önlemede yüzde 100 başarılı olacak mı?
Cevap: Vazektomilerin yüzde 99'dan fazlası hamileliği önlemede etkilidir. Çok nadiren, vas deferens'in 2 kesik ucu birleşebilir ve genellikle ameliyattan sonraki ilk birkaç ay içinde yeniden sperm için açık bir kanal oluşturabilir.
Soru: Vazektomi geri döndürülebilir mi?
Cevap: Vazektomi yaptırmak her zaman kalıcı bir önlem olarak görülmelidir. Bununla birlikte, vazovastostomi adı verilen bir operasyonda vazektominin tersine çevrilmesi mümkün olabilir. Bu operasyon orijinal vazektomiden daha karmaşıktır ve daha uzun sürer. Genellikle genel anestezi altında yapılması gerekir. Cerrahın kopmuş vas deferenslerin 2 ucunu bulması ve bağları ve varsa yara dokusunu kesmesi gerekir. Daha sonra 2 yeni ucun ustaca bir operasyonla çok dikkatli bir şekilde birbirine dikilmesi gerekir.
Başarılı olan tersine çevirmelerin oranı için çeşitli istatistikler verilmiştir - orijinal vazektomiden sonra geri döndürme ne kadar erken yapılırsa başarı oranları o kadar yüksektir.
Bir vazektomiyi tersine çevirmek için yapılan mikro cerrahi operasyonu sonrası, çoğu erkekte sperm sayısında kademeli bir iyileşme olur, ancak iyileşme düzeyi değişkendir. Vazektomiden sonra geçen süre ve yaş gibi faktörler iyileşme düzeyini etkileyebilecek 2 faktördür.
Bazı erkeklerde, vazektominin tersine çevrilmesine alternatif olarak bir sperm çıkarma prosedürü ve ardından in vitro fertilizasyon (IVF) önerilir.
Soru: Vazektomi yaptırdıktan sonra prostat kanseri riskim daha fazla mı?
Cevap: Şu anda prostat kanseri ve vazektomi arasında bir ilişki olduğunu gösteren klinik çalışmalardan elde edilen tutarlı bir kanıt yoktur.