print

Türkiye'de Kalp Hastalıkları ve Korunma

26 Kasım 2018 Pazartesi | Sağlıklı Yaşam
Türkiye'de Kalp Hastalıkları ve Korunma

 

Tüm dünyada bulaşıcı hastalıklar azalırken kronik hastalıklar giderek artmaktadır.

Türkiye’de ölüm sebepleri arasında kalp ve damar sistemi hastalıkları  %40 ile ilk sıradadır. Bunu kanser türleri %20 ve solunum sistemi hastalıkları %11 takip etmektedir. (TÜİK 2015)

Kalp ve damar sistemi hastalıkları içinde ise ilk sırayı koroner kalp hastalıkları almaktadır. Türkiye’de koroner kalp hastalığı Avrupa ülkelerinden 10 yaş daha erken ortaya çıkmakta, koroner kalp hastalığına bağlı 50 yaş altı ölümlerde Türkiye Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer almaktadır. (EUROASPİRE 3)

2012 verilerine göre Türkiye’de 3.5 milyon koroner kalp hastası bulunmakta, yılda yaklaşık 95 bini ölmekte ve her yıl  bu sayıya 140 bin yeni hasta ilave olmaktadır. (TEKHARF çalışması)

Mevcut durum endişe verici olmakla birlikte alınacak önlemler ile koroner kalp hastalığı riskini büyük ölçüde azaltmak mümkündür. Yaşam biçiminizde yapacağınız basit değişiklikler ile bunu başarabilirsiniz.

  1. Sağlıklı beslenin. Düşük hayvansal yağlı (yağlı etler, sakatatlar, sosis, sucuk, salam gibi yiyeceklerden uzak durun), yüksek lifli (günde 25-30 gr.) yiyeceklerle beslenin. Günde 4-5 porsiyon taze meyve ve sebze tüketin. Haftada 2-3 gün baklagiller (nohut, kuru fasulye, mercimek gibi) ve balıkla beslenin. Haftada 2-3 porsiyon kuruyemiş, işlenmiş beyaz un yerine tam tahıllı veya kepekli, çavdarlı ekmek tüketin. Rafine şeker, şekerli yiyecekler den uzak durun günlük tuz tüketiminizi 5 gr. ile sınırlayın.
  2. Fazla kilolarınızdan kurtulun. (Özellikle karın bölgesi yağlarından. bel çevresi kadınlarda 88 cm, erkeklerde 102cm den küçük olmalı)
  3. Düzenli eksersiz yapın. Haftada en az 5 gün en az yarım saat yürüyüş yapın. Düzenli egzersiz normal kilonuza ulaşmanızı kolaylaştıracağı gibi kolesterolünüzün ve tansiyonunuzun da düşmesine yardım eder.
  4. Sigarayı bırakın. Unutmayın ki sigara içindeki maddeler kalp krizi riskini 2-4 kat arttırmaktadır.
  5. Şeker hastalığı veya Hipertansiyon mevcutsa mutlaka tedavi olun.
  6. Stresi kontrol etmeyi öğrenin.

Sonuç olarak kendinizle barışık, hayata olumlu bakarak yaşamaya gayret edin.

Unutmayın ki siz hayata gülümserseniz oda size gülümser.

ONLINE RANDEVU

Online Randevu KENDİM RANDEVUALMAK İSTİYORUM Buradan randevunuzu tarih ve uzmanınızı seçerek 7/24 planlayabilirsiniz.
Online Randevu BENİ ARAMANIZI İSTİYORUM

Randevu formunu doldurun, Çağrı merkezimiz sizi arasın. Randevunuzu bizimle planlayın.