Kalın Bağırsağın Son Kısım Tümörlerinde Ameliyat Sonrası Torbaya Bağlı Yaşam Önlenebilir mi?
31 Temmuz 2017 Pazartesi | KanserKalın Bağırsağın Son Kısım Tümörlerinde Ameliyat Sonrası Torbaya Bağlı Yaşam Önlenebilir mi?
Kalın Bağırsağın son kısım (distal rektüm) tümörlerinde yapılan ameliyatlar sonrası hastanın kolostomi torbası kullanmak zorunda kalması çok rastlanılan bir durumdur. Ancak 1990 lı yıllarda batı ülkelerinde uygulanmaya başlanan yeni bir cerrahi teknik ile (intersfindirik rektüm rezeksiyonu) bu hastalarda kolostomi (torba) kullanımı mecburiyeti büyük oranda ortadan kalkmıştır.Hastalar ilk ameliyat sonrası geçici süreyle torba kullanmışlardır.
Ülkemizde 1997 yılında ilk defa bu tekniği iki cerrah kullanmaya başlamış, hatta cerrahi teknikte daha iyi fonksiyon almak amaçlı değişiklik yapmışlardır. Bu iki cerrahan bir tanesi (Doç. Dr Osman Krand ) kurumumuzda görev yapmaktadır. Doç.Dr Tunç Yaltı'nında olduğu bu ekip, bu konudaki çalışmalarını 2009 yılında Amerikadaki hatırlı bir amerikan kalın bağırsak hastalıkları dergisinde (Disease Colon and Rectum)
yayınlamışlardır. Yine çok merkezli bir japon çalışması Distalrectum tümörlerinde yaptıkları ameliyat yöntemlerinin değerlendirmişler ve ameliyatta çıkarılan tümörlü kalın bağırsak kısımlarını patolojik olarak incelediklerinde kalıcı kolostomi (torboya bağlı) vakalarının %90'ının aslında kalın bağırsağın anüse bağlantısı yapılabilir hastalar olduğunun ve bu hastaların kalıcı torba gereksinimi olmadığı gözlemlemişlerdir.