print

Safra Kesesi Taşları ve Tedavi Yöntemleri

18 Şubat 2025 Salı | Bizden Haberler
Safra Kesesi Taşları ve Tedavi Yöntemleri

Safra kesesi taşları, genellikle yemeklerden sonra ortaya çıkan ve karın sağ üst bölgesinde hissedilen ağrıya yol açabilir. Bu ağrı, özellikle sağ alt kaburga çevresinde yoğunlaşır ve birkaç saat sürebilir. Beraberinde mide bulantısı, hazımsızlık, gece uykudan uyandıran rahatsızlık hissi ve sağ omuza yayılan ağrı gibi belirtiler de görülebilir. Safra kesesi ile mide rahatsızlıkları benzer belirtiler gösterebilir, ancak mide kaynaklı sorunlar genellikle açlık durumunda ortaya çıkarken, safra kesesi ile ilgili şikayetler yemek sonrası belirginleşir.

Safra kesesi taşları, özellikle 40 yaş üzerindeki bireylerde ve kadınlarda daha sık görülmektedir. Açık tenli bireylerde, kilolu kişilerde ve hızlı kilo değişimi yaşayanlarda da risk daha yüksektir.

Eğer safra kesesi taşları herhangi bir belirtiye yol açmıyorsa ve özel bir durum (2 cm’den büyük taş, porselen safra kesesi, yaşlı diyabetik hastalar, çocuk hastalar) söz konusu değilse, genellikle ameliyat gerektirmez. Ancak semptomlara neden olan safra kesesi taşları için cerrahi müdahale önerilir.

Safra kesesi ameliyatlarının büyük bir kısmı laparoskopik (kapalı) yöntemle gerçekleştirilir. Ancak bazı durumlarda hastanın güvenliği için açık cerrahiye geçiş yapılabilir (%5 ihtimalle).

Karaciğer tarafından üretilen safra, safra kesesinde depolanır ve yoğunlaştırılır. Yağlı besinler tüketildiğinde safra salgılanarak sindirime katkı sağlar. Ameliyat sonrası safra kesesi olmadığı için yağ sindirimi bir miktar değişebilir. Bu nedenle, safra kesesi alınan hastalara az yağlı beslenmeleri önerilir. Aksi takdirde hazımsızlık ve ishal gibi sindirim problemleri görülebilir.


ONLINE RANDEVU

Online Randevu KENDİM RANDEVUALMAK İSTİYORUM Buradan randevunuzu tarih ve uzmanınızı seçerek 7/24 planlayabilirsiniz.
Online Randevu BENİ ARAMANIZI İSTİYORUM

Randevu formunu doldurun, Çağrı merkezimiz sizi arasın. Randevunuzu bizimle planlayın.