print

Zona Hastalığı Nasıl Oluşur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

24 Şubat 2020 Pazartesi | Sağlıklı Yaşam
Zona Hastalığı Nasıl Oluşur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Varicella Zoster virusunun neden olduğu bir deri hastalığıdır. Su Çiçeği geçiren kişilerde virüs vücutta gizli olarak kalır. Birtakım faktörlerle tekrar aktif hale gelebilir ve o zaman Zona olarak bildiğimiz hastalığa yol açar. 

Virüs sinirler yoluyla deriye gelir ve belirli ve genellikle sınırlı bir bölgede hastalığın deri lezyonlarını oluşturur. Deri lezyonları en sık kırmızı zeminde gruplar halinde su kabarcıkları şeklinde oluşur. Yaralar birkaç günde kabuklanır ve 15-20 günde genelde düzelir. Nadiren iz kalır. Zona genellikle vücudun bir tarafında hastalık yapar, lezyonlar sağda veya soldadır, çok nadiren iki tarafı da tutabilir. Kanser hastalarında, kemoterapi ve radyoterapi  tedavisi alan hastalarda, kemik iliği nakli veya organ nakli olan hastalarda daha şiddetli seyredebilir ve bazen tüm vücuda dağılabilir.
 
Hastalığı tetikleyen faktörler bağışıklık sisteminin zayıf düştüğü durumlardır. Her yaşta görülebilir, en sık orta ve ileri yaş grubunu etkiler. Yine en sık göğüs-sırt bölgesi tutulur. Normalde 2-4 haftada düzelir, ancak bağışıklık sistemi zayıf olanlarda, yaşlılarda süre uzayabilir. Özellikle göz ve kulak yerleşiminde dikkatli olunmalıdır. Lezyonlar çıkmadan önce aynı bölgede batma, yanma, ağrı, hassasiyet olabilir. Bu durumda kas ağrısı, böbrek ağrısı, apandisit, idrar yolları enfeksiyonu ağrısı ve daha başka birçok ağrılı rahatsızlıkla karıştırılabilir ancak döküntü başlayınca tanı konur.  

Çocuklarda da görülebilir. Bağışıklık sistemi normal olan çocuklarda hafif seyreder, çoğu kez ağrı olmaz, kaşıntı, yanma şikayeti olur. Tedavide sadece lokal sürülen krem veya sulu losyonlar yeterli olur.
 
Zona tekrarlayabilir ancak ihtimal düşüktür. Bağışıklık sistemi zayıf olanlarda tekrarlama riski yüksektir.
Gebelikte geçirilen zona bebek için risk oluşturmaz. 
Kişiden kişiye zona olarak geçmez ancak yakın temas halinde, geçirmemiş olanlara, su çiçeği olarak bulaşabilir. Tedavide antiviral ilaçlar, ağrı kesiciler, pansuman ve kremler kullanılır. Antiviral ilaçların ilk 72 saat içinde kullanımı önemlidir. Bazı durumlarda yine özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlarda ve yaşlılarda Postherpetik nevralji gelişebilir, hastalık bölgesindeki ağrı ve hassasiyet aylarca sürebilir, bu durumda farklı tedaviler de uygulanır. Şiddetli ağrı durumlarında Algoloji ile birlikte takip edilir.  

ONLINE RANDEVU

Online Randevu KENDİM RANDEVUALMAK İSTİYORUM Buradan randevunuzu tarih ve uzmanınızı seçerek 7/24 planlayabilirsiniz.
Online Randevu BENİ ARAMANIZI İSTİYORUM

Randevu formunu doldurun, Çağrı merkezimiz sizi arasın. Randevunuzu bizimle planlayın.