Akciğer Kanseri Nedir?
27 Nisan 2021 Salı | Bizden HaberlerKanser; vücudumuzda bir organdaki hücrenin, kontrolsüz anormal sayıda çoğalması, anormal büyümesidir. Normal akciğer dokusundaki hücreler belli bir program içinde gelişir, düzgün bir şekil alır, belli bir görevi ( mesela temiz havası alıp kirli havayı boşaltır ) yerine getirir ve yine bu iç-program sayesinde büyümesini sonlandırılır. Hücrenin büyümesi durdurulamadıysa giderek büyüyerek UR (tümör) halini alır, aynı zamanda sorumlu olduğu asli görevi yerine getiremez ve hatta zaman içinde çevresine zararlı hale dönüşür.
Akciğerler büyük boyutlu organlardır, bu nedenle oluşan UR, uzun yıllar tespit edilmeden veya şüphe uyandırmadan büyüyebilir. Öyle ki, herhangi bir belirti vermeden akciğerlerin dışına bile yayılabilir. Akciğer kanserinin en yaygın semptomu olan inatçı öksürük genellikle soğuk algınlığı veya bronşit olarak düşünülerek tanıyı tespit etmede yanıltıcı olabilir.
Akciğer kanseri cinsleri nelerdir?
Bronkojenik karsinom olarak da bilinen akciğer kanserleri genel olarak iki türe ayrılır:
•Küçük hücreli akciğer kanserleri (KHAK): Tüm akciğer kanserleri içinde en agresif ve hızla büyüyen ve sigara içimiyle yakından ilişkilidir.
•Küçük hücreli olmayan akciğer kanserleri (KHDAK); en sık karşılaştığımız tiptir. Kendi içinde 3 farklı tipi vardır. Adenokarsinomlar; en sık görülen tiptir, Skuamöz hücreli karsinomlar ( Epidermoid kanser ); Büyük hücreli karsinomlar.
•Akciğerde başka kanser türleri ortaya çıkabilir; bu tipler KHDAK ve KHAK'den çok daha az karşımıza çıkar:
Akciğere yayılan kanserler;
• Vücudun herhangi bir yerindeki tümörler; kan dolaşımı, lenfatik sistem yoluyla veya doğrudan yakın organlardan akciğerlere ulaşabilirler.