Boy Uzatma Ameliyatı
20 Temmuz 2023 Perşembe | Bizden Haberler
Boy uzatma ameliyatı; genetik, hormonal ya da çevresel faktörlerden kaynaklanan boy kısalığını tedavi etmek amacıyla gerçekleştirilen ortopedik bir cerrahi uygulamadır. Hastalar sağlık sorunlarını tedavi etmek ya da estetik kaygıları ortadan kaldırmak için boy uzatma ameliyatına başvurulabilir. Kozmetik amaçlı ameliyat olmak isteyen kişilerin, psikiyatrik değerlendirmeden geçmesi gerekir. Ameliyat öncesinde boy kısalığı teşhisinin konulması için hasta öyküsü dinlenerek fiziksel muayene ve laboratuvar ölçümleri yapılır.
Boy Uzatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Boy uzatma ameliyatı; kemik içine, kemik dışına veya aynı anda her ikisine birden olmak üzere farklı yöntemlerle yapılabilir. Aynı anda her iki bacağa ya da her iki kola yapılmaz. Aynı uzuvdan önce birine sonra diğerine uzatma işlemi uygulanır. Bacak ile kolda, alt ve üst bölgeye aynı anda veyahut farklı zamanlarda uzatma ameliyatı yapılabilir. Aynı şekilde sağ kol ile sağ bacak veya sol kol ile sol bacak aynı anda ameliyat ile uzatılabilir.
Boy uzatma cerrahisinde kemik içine yerleştirilen tel ve çiviler, kol ya da bacağa dışarıdan takılan bir cihaz ile sabitleştirilir. Hastanedeki kısa süreli nekahat döneminin ardından, cihazdaki pimler yardımıyla günde 4 kez çeyrek mm olmak üzere kemikler birbirinden uzaklaştırılır. Arası açılan kemiklerin yeni doku ile dolması sayesinde günde 1 mm uzatma sağlanır. Bu tür yöntemlerle 2 ayda 7 – 10 cm uzamak mümkündür.
Ameliyat genel anestezi altında gerçekleştilir. Bazı durumlarda yetişkinler için epidural anestezi de uygulanabilir. Kullanılan tekniğe göre ameliyat süresi 1.5 ile 3 saat arasında sürebilir. Hastanede kalma süresi ortalama 2 – 7 gün olmakla beraber, normal yaşama ve işe dönme süresi 15 – 20 gündür. Ameliyat ve iyileşme süresi, kişiden kişiye farklılık gösterebilir.