print

Karda Kışta Düşmeler ve Kemik Erimesi

24 Şubat 2020 Pazartesi | Sağlıklı Yaşam
Karda Kışta Düşmeler ve Kemik Erimesi


Bilinenin aksine, karda kışta kayma sonucu meydana gelen düşme ile oluşan kırıklar yaz döneminde görülen kırıklara göre daha az görülür. Çünkü insanlar bahar ve yaz aylarında daha hareketli ve daha aktiftirler. Kış dönemi insanlar evlerinden daha seyrek çıkarlar, daha evcimendirler.

Kış dönemi düşmelerinde; ön planda 70-80 yaş üzeri bireylerin kırıkları gelmektedir. Düşme sonucu oluşan kırıkların % 70’i 75 yaş ve üzeri insanlarda görülmektedir. Doğal olarak her yaşta ciddi düşmeler ile kırıklar görülebilir. 

Bir kırıkla karşılaşmamak için birtakım önlemler almak gerekli. Kırık iyileşmesi,  kırılan bölgeye göre değişmekle birlikte, yaşam konforunu ciddi oranda azaltır. Bazen yatak istirahatine, bazen alçılı dolaşmaya hatta  ameliyata gerek görülebilir. Önlemenin maliyeti ve sonuçları tedavinin maliyeti ve sonuçlarından her zaman daha iyidir.

Kış mevsiminin özelliği, bastığınız zeminin kaygan ve bozuk olması ve bu nedenle kolay ve sık düşmelerdir. Bu nedenle; ayakkabının tabanı kaymayı engelleyen türde olmalı. Soğuk nedeni ile üşümemek için eller cepte yürümek, düşmeye davetiye çıkarmak demek. Eller cepte yürüme ile denge kolay bozulur. Eldiven giyerek ellerin üşümesi önlenebilir. Ellerin ve kolların vücudun yanındaki salınımı dengeyi sağlama açısından gerekli. Kaygan zeminlerde yürürken bastığınız zemini görmek önemli.  Kaygan zeminde yürürken cep telefonu kullanmak tehlikeli.  Sık kullanma durumu varsa kulaklık, Bluetooth vb. bağlantı kullanılması önerilir.

Yaş ve tıbbi problemi olanların elde bir baston veya şemsiye bulundurması, çevredeki insanların dikkat etmelerini sağlar, yürümenin daha dengeli olması sağlanır. Gidilecek yer için güvenli yollar seçilmeli, kısa adımlarla yürümeli ve gerekli ise yanında bir yardımcı olmalı. Mümkün olduğunca kötü hava ve zemin koşullarında dışarı çıkmayı sınırlamak daha doğru olacaktır. 

Ev içi düşmeler en sık karşılaştığımız problemlerdendir. Ev içi düşmelere karşı alabileceğiniz bazı önlemler ile düşmeleri  azaltabilir, oluşması muhtemel kırığı önleyebilirsiniz.

İlkönce ev içinde takılıp düşmeye yol açabilecek, kaymaya yol açabilecek eşya ve giysilerden uzak durulmalı. Ev içinde sert ve köşeli malzemeden uzak durulmalı.  Ev içi düşmelerde, banyoda düşme ve gece düşmeleri en sık görülen düşme şeklidir. Banyoda kaygan zeminlerden uzak durulmalı. Banyo zemini kaymayı engelleyen malzeme ile desteklenmeli. Banyo ve tuvaletlerde tutunma için destekler monte edilmeli.   Gece yataktan kalkma ile ışık kolayca açılabilecek yerde olmalı, veya açık ışık bulundurulmalı.

Kemik yapısı zayıf bireylerde düşme ile daha kolay  kırıklar görülür.  Belirli bir yaştan sonra osteoporoz (kemik erimesi)  yaygın görülen bir tablo. Kemik erimesi olan insanlarda bazen kemik kendiliğinden kırılır. Böyle bir kırıkla karşılaşmamak için bir takım önlemler alınabilir.

Genetik yapı,  çocukluk çağındaki beslenme ve fiziksel aktivitenin,  kas  iskelet  sisteminin sağlığını belirleyen temel faktörler olduğu görüşü,  son yıllarda ağırlık kazanmaktadır. Yaşamın her döneminde;  sağlıklı ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite, yeterli miktarda D vitamini ve Kalsiyum alımı kemiklerimizin sağlığı için gereklidir.

Buradan çocukluk çağında; kalsiyumdan zengin beslenme,  spor yapma ve dengeli - sağlıklı beslenmenin önemi ortaya çıkmaktadır. Yaşam boyunca  kemik-kas sisteminin  sağlıklı olması isteniyorsa çocuklarımızın beslenme ve spor yapmasına önem vermeliyiz.    

Kemikleri kırılmasın diye, ileri yaştaki insanlara; yerinden kalkma,  gezme dolaşma gibi önerilerde bulunulmamalı. Tam tersine ileri yaştaki bireylerin kemik ve kasları çalıştığı, kemikler vücudu taşıdığı sürece sağlam kaldığı bilinmeli. Yapabildikleri sürece hareketliliklerini korumaları sağlanmalı. Bu hareketliliği gerçekleştirmek için gerekirse yardım talebinde bulunulmalı.

Yaşlanma ile beynin vücudu kontrol mekanizmasında bozulmalar görülebilir. Sık ve kolay düşen bireylerde zeminde bir nörolojik problemin olabileceği düşünülmeli. Bu gibi durumlarda tıbbi tedavi gerekli görülebilir.

Kas ve kemikler ne durumda bilinmeli, yaşam konforunun bozulması istenmiyorsa sağlam kalmaları için yapılması gerekenler unutulmamalı.

Bu amaçla sizin yapabilecekleriniz:

Günlük yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini alınması,

Yeterli miktarda protein alınması ve dengeli sağlıklı beslenme,

Fiziksel aktivite, yürüme, egzersiz.

İnsan vücudunun, her yaşta günlük belirli miktarda kalsiyuma ihtiyacı vardır. Eğer bu ihtiyacı gıdalar yolu ile sağlanmazsa, kalsiyum deposu kemiklerden çözünme yolu ile günlük kalsiyum ihtiyacını karşılanır. Eğer süt-yoğurt, peynir ve kabuklu yiyecekler gibi kalsiyumdan zengin  gıdaları yeterli miktarda almama sürekli olursa kemikleri zayıflatan bir mekanizma gibi çalışır. Çeşitli sebeplerle bu gıdalar alınamıyorsa tablet şeklinde ilaçlarla bu ihtiyaç karşılanmalı.

Benzer şekilde kemiklerimizin sağlıklı kalması için günlük yeterli miktarda D vitamini alınması gereklidir. Günde yarım saat cildin güneş görmesi (kollar ve yüz açık olmalı) genellikle vücudun günlük D vitamini ihtiyacını karşılamaktadır. Güneş derideki bir maddeyi etkileyerek karaciğerde aktif vitamin D-3 e dönüştürmektedir. Ev dışına çıkamayan, kapalı yerlerde kalma durumunda olanların D vitamini takviyeleri alması önerilir.

Her yaşta fiziksel aktivitenin kemik kas sistemini olumlu etkilediği gösterilmiştir. Fiziksel aktivite hem düşme oranını  % 10-50 azaltmakta hem de kas ve kemiklerin sağlam kalmasına yardımcı olmaktadır. Yaş ve sağlık durumu dikkate alınmak kaydı ile haftada toplam 4 saatlik canlı yürüyüşün kalça kırıklarını önlemede % 40 olumlu yönde etki ettiği gösterilmiştir.

Kas ve iskelet sisteminin asıl yapı taşları proteinlerdir. Yeterli protein alınmazsa kaslar zayıflar. Zayıf kaslar daha kolay düşmelere yol açar. Daha kırılgan kemik yapısına yol açar. Bu temel maddelerin dışında birçok vitamin ve elementin yeterli ve dengeli  beslenme ile kas-kemik yapısını  olumlu yönde  etkilediği unutulmamalı.

Kemik ve kaslarınızın sağlıklı kalması için yaş ve sağlık durumuna uygun spor, dengeli beslenme, kalsiyum ve D vitamini yeterli alımı ve yeterli protein alımı akıldan çıkarılmamalı.

ONLINE RANDEVU

Online Randevu
Online Randevu BENİ ARAMANIZI İSTİYORUM

Randevu formunu doldurun, Çağrı merkezimiz sizi arasın. Randevunuzu bizimle planlayın.