Akciğer kanserinde erken teşhis neden önemli?
Akciğer kanseri günümüzde en fazla ölüme sebebiyet veren kanser türüdür. Her yıl yaklaşık 1,6 milyon insan bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu kadar ölümcül olmasının en önemli nedeni geç teşhis edilmesidir. Öksürük nefes darlığı kilo kaybı göğüs ağrısı kan tükürme gibi şikayetler genellikle hastalık ileri bir aşamaya geldiğinde ortaya çıkmaktadır.
Akciğer kanserinde tamamen iyileşmek mümkün mü?
Tüm akciğer kanseri hastaları değerlendirildiğinde 100 hastanın ancak 18’i iyileşebilmektedir. Bunun en önemli nedeni hastaların büyük bir kısmının evre 3 veya evre 4 iken yani geç teşhis edilebilmesidir. Halbuki hastalık çok erken tespit edilebildiğinde tedavi başarı şansı %90’a kadar çıkabilmektedir.
Akciğer kanserinde erken teşhis ne demek?
Henüz herhangi bir şikâyet oluşmadan; kanser dokusu büyümeden ve çevreye yayılmadan hastalığın saptanması demektir.
Akciğer kanserinde erken teşhis neden zor?
Cilt üzerinde yeni oluşan bir iki santimlik küçük bir lezyon dikkatli bir göz ile hemen saptanabilir. Meme incelemesinde elimizle evde kendimiz değerlendirme yapabiliriz. Akciğer dokusunu gözümüz ile göremeyiz ve elimiz ile dokunamayız.
Akciğer dokusundaki kanser dokusu çok küçük boyutta iken ağrı yapmayabilir, nefes darlığı oluşturmaz, kilo kaybı, öksürük balgam ve kan tükürme gibi şikayetlere sebebiyet vermeyebilir ve akciğer grafisinde görülmeyebilir
Özetle hastalık henüz küçük boyutta iken yani erken evrelerde ve tedavi edilebilir durumda iken çok iyi gizlenir ve kendini belli etmez.
Akciğer kanserinde erken teşhis mümkün mü?
Son yıllarda meme, serviks ve kolon kanserinde tarama programlarının başarısı ile erken teşhis oranları ve tedavi şansı yükselmiş ölüm oranları azalmıştır. Bu veriler akciğer kanseri tarama programlarının gerekliliğini bir kez daha ortaya koymuştur. 2011 yılında yaklaşık 53000 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada henüz şikâyeti olmayan sigara içen kişilerde her yıl çekilen düşük doz akciğer tomografisi ile akciğer kanserine bağlı ölüm oranlarında belirgin azalma saptandığı gösterilmiştir. Daha sonra yapılan diğer çalışmaların da ışığında günümüzde akciğer kanseri erken tanısında düşük doz akciğer tomografisi çekilmesi önerilmektedir. Bununla birlikte sigaranın bırakılmasının ve hiç içilmemesinin akciğer kanserini önlemede en önemli ve etkili yöntem olduğu unutulmamalıdır.
**Akciğer kanseri taramasında özellikle riskli gruptaki sağlıklı bireylerin değerlendirilmesi önemlidir.
Kimler risk altında:
- Düzenli sigara içiyor musunuz? (en önemli risk faktörü)
- Sigarayı bıraktınız ama bırakalı 15 yılı geçmedi mi?
- Aile bireylerinde akciğer kanseri var mı?
- KOAH veya interstisyel akciğer hastalığınız mevcut mu?
- Daha önce kanser rahatsızlığı geçirdiniz mi?
- Daha önce kemoterapi veya göğüs bölgesine radyoterapi aldınız mı?
- Asbest, arsenik nikel gibi riskli maddelerle temasınız oldu mu?
Last Update Date 08 Mart 2019 Editör Admin Ceyhun Taş - 0541 809 1296