Flavonoidler
Vitamin özelliği taşımayan kansere karşı koruyucu moleküllerdir. Bitkilerde 4000 civarında flavonoid türü bulunmaktadır. Kiraz, ahududu, böğürtlen, çilek, domates, yeşil yapraklı sebzeler, soğan, sarımsak, soya fasulyesi, patates, kuru baklagiller iyi birer flavonoid kaynaklarıdır. Kanser riskini azaltan bu besinlerin tablet olarak değil doğal kaynaklardan alınması gerekir.
Sarımsak – Soğan
Sarımsak, soğan, pırasa gibi sebzeler sülfürlü bazı bileşikler içerirler. Yapılan çalışmalar bu bileşiklerin mide kanserine karşı koruyucu olduğu, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, kanserlerin oluşumunu engellediği gösterilmiştir. Sarımsağın faydalı etkilerinden yararlanabilmek için günlük 2-3 diş tüketilmesi önerilmektedir.
Sebze ve Meyveler
Sebze ve meyveler düşük enerji ve az miktarda protein içerirler; diyet lifi, vitamin ve mineraller açısından ise zengin besinlerdir. Birçok sebze ve meyve yüksek C vitamini içerirler. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler, taze biber, turunçgiller, domates, çilek ve kuşburnu iyi birer C vitamini kaynağıdır. Kanserden korunmak için günde 5 porsiyon sebze meyve tüketmeye özen gösterin. Yapılan çalışmalar sebze ve meyveden zengin bir diyetin ağız, farinks, özefagus, mide, kolon ve rektum kanserlerine karşı koruyucu olduğunu göstermektedir.
Diyet Posası
Besinlerde nişasta dışında kalan sindirim enzimlerine karşı dayanıklı, sindirilemeyen karbonhidratlara diyet posası adı verilmektedir. Kuru baklagiller, taze sebze ve meyveler, özü alınmamış tahıllar iyi posa kaynaklarıdır. Günlük beslenmede 25-30 gr diyet posası alınmalıdır. Lif ağırlıklı beslenmek kanser yapıcı bazı maddelerin bağırsaklardan atımını kolaylaştırarak ve bağırsaktaki yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlayarak kolon-rektum kanseri riskini azaltır.
Omega 3 Yağ Asitleri
Omega 3 yağ asitleri birçok kanser türünün büyümesini yavaşlatmakta ve kanser riskini azaltmaktadır. Diyette omega 3 alımı ile akciğer, kolon, meme ve prostat kanserlerin büyümesinin yavaşladığı gösterilmiştir. Bunun dışında kemoterapi ve radyoterapi gibi kanser metotlarının etkinliğini ve tedaviye yanıtı arttırmaktadır. En iyi omega 3 kaynakları; ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar, kanola yağı, soya fasulyesi gibi bitkisel yağlarda ve soğuk deniz balıklarında bulunmaktadır. Bu nedenle haftada 1-2 kez ızgara balık, günde 2-3 adet ceviz içi tüketmeye özen gösterin.
Son Güncelleme Tarihi 10 Şubat 2016 Editör Admin Ceyhun Taş - 0541 809 1296